Cumulatief preferente aandelen (cumprefs)
Aandelen worden op veel verschillende manieren uitgegeven en afgenomen. In principe vertegenwoordigt een aandeel altijd een deel van het kapitaal van een onderneming, maar het aantal rechten (of plichten) dat hier bij komt kan sterk verschillen per soort aandeel. In dit artikel wordt dieper ingegegaan op cumulatief preferente aandelen, of kortweg ‘cumprefs’ genoemd.
Vooraf vastgesteld dividend (preferent dividend)
Ondernemingen kunnen, bij het behalen van winst, ervoor kiezen om dividend uit te keren over de uitgegeven aandelen. Deze winstuitkering wordt verdeeld over de aandeelhouders, waarbij in principe de aandeelhouders met de meeste inbreng tevens het meeste dividend ontvangen. Preferente aandelen vormen hier een uitzondering op. Deze aandelen geven namelijk recht op preferent dividend. Hierdoor hebben deze aandelen niet alleen voorrang (preferent) op de rest van de aandelen bij het uitkeren van de winst, maar vertegenwoordigen ze ook een vast winstpercentage. Het dividend van een preferent aandeel is daarom altijd een vast percentage over de nominale waarde van het aandeel. Dit is dus het geval bij beschermingspreferente aandelen en financieringspreferente aandelen, maar zeker ook bij cumulatief preferente aandelen.
Uitgestelde betalingen
Een aandeelhouder met preferente aandelen krijgt dus bij dividenduitkering altijd een vast percentage van de nominale waarde van zijn aandelen. Maar wat gebeurt er dan met deze uitkering als deze preferente aandelen bovendien cumulatief preferente aandelen zijn? Het voordeel van cumprefs is dat er een recht op uitkering op zit dat blijft bestaan als er geen dividend wordt uitgekeerd. Ondernemingen kunnen er namelijk voor kiezen om geen winst uit te keren, omdat er bijvoorbeeld geen winst is, of omdat de winst beter in het bedrijf kan worden gestopt voor verdere groei en ontwikkeling. Als cumulatief preferent aandeelhouder krijgt u in dit geval eveneens geen dividend op dat moment. Wel blijft het recht op het vaste percentage van de nominale waarde van de aandelen staan, waardoor dit alsnog ontvangen wordt wanneer er wel dividenduitkering is. Bovendien hebben deze aandelen op dat moment voorrang op de andere aandelen!
Cumulatief preferente aandelen uitkeren als stockdividend
Dividend kan ook uitgekeerd worden in de vorm van nieuwe aandelen. Dit wordt stockdividend genoemd. Door het toenemen van het stockdividend van een aandeelhouder kan uiteindelijk het cashdividend - winstuitkering in de vorm van geld - stijgen. Er zijn dan immers meer aandelen waar dividend over uitgekeerd wordt. Zo wordt het aandeel groter, en werkt het dus daadwerkelijk cumulatief voor de aandeelhouder.
Investeren in vastgoed van ER Capital
Wanneer u besluit te investeren in de vastgoedportefeuille van ER Capital, ontvangt u via de notaris certificaten die u recht geven op een vaste 6% cashdividend over uw bezit. Het geprojecteerde totaalrendement bij ER Capital is 10 tot 12% per jaar. Het rendement boven de 6% krijgt u uitgekeerd in stockdividend, waardoor u dus elk jaar meer aandeel krijgt in de vastgoedportefeuille. Door dit groeiende aandeel in ER Capital blijft uw cashdividend dus ook progressief toenemen. Omdat ER Capital blijft investeren in nieuwe projecten, blijven de opbrengsten uit ontwikkeling en verhuur eveneens toenemen. Bent u benieuwd hoeveel u met uw beoogde investering en looptijd zou kunnen genereren aan passief inkomen? Doe dan eens gratis onze rendementsberekening! Dan kunt u precies zien hoe u de waarde van cumulatief preferente aandelen kunt berekenen.
Heeft u verder vragen over aandelen of interesse in aandeelhouder worden in vastgoed? Neem contact met ons op!