Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.

Bruto Aanvangsrendement (BAR) en Netto Aanvangsrendement (NAR)

Voordat iemand wil investeren in vastgoed zal deze persoon willen weten of dit een rendabele investering is. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waarvan het Bruto Aanvangsrendement (BAR) en Netto Aanvangsrendement (NAR) misschien wel de bekendste zijn. Hoe werken deze precies en hoe zou een (potentiële) investeerder hier gebruik van kunnen maken?

Bruto Aanvangsrendement BAR Netto Aanvangsrendement NAR

Vastgoedbelegging en verhuur

Bij een vastgoedbelegging door middel van verhuur wordt er een pand gekocht (of gebouwd) dat vervolgens aan een of meerdere partijen wordt verhuurd. Deze verhuur zorgt er vervolgens voor dat het aankoopbedrag van het pand terugverdiend wordt en winst op gaat leveren. Bij deze vorm van vastgoedbelegging komen het Bruto en Netto Aanvangsrendement goed van pas op het moment van investeren, omdat er meteen duidelijk is wat de verhouding tussen de investering en de (huur)inkomsten is, uitgedrukt in een percentage.

Bekijk de ER Capital vastgoedportefeuille

Bruto Aanvangsrendement BAR en Netto Aanvangsrendement NAR

De NAR berekening

De NAR berekening gaat iets anders:

Netto Aanvangsrendement NAR formule

Het verschil tussen het Netto Aanvangsrendement en het Bruto Aanvangsrendement is het meetellen van de Totale Jaarlijkse Kosten die vastgoedbeheer met zich meebrengt. Onder deze kosten vallen onder andere het onderhoud van het pand, gemeentelasten, notariële kosten en verbouwingen. Het percentage dat hieruit komt zal altijd lager zijn dan dat van de BAR en geeft daarmee een beter beeld van de daadwerkelijke opbrengsten die de investering zou kunnen opleveren.

De Bruto en Netto Aanvangsrendementsberekening zijn handige manieren om een indruk te krijgen van de opbrengst van een eventuele investering. Omdat de jaarlijkse kosten en de huuropbrengst niet constant zullen blijven, zijn de BAR en NAR niet geschikt om precieze berekeningen te maken van het daadwerkelijk beoogde rendement. Vragen over de BAR en NAR, of over investeren in vastgoed in het algemeen? Neem contact op!

Neem contact op

Download brochure Bel direct Bel mij terug