Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.

Rentebeleid van de centrale banken en het effect op de vastgoedmarkt

Met regelmaat staat er in de krant dat de Europese Centrale Bank (ECB) voornemens is om de rente te verlagen of te verhogen. Renteveranderingen hebben een direct effect op de kapitaalmarkt en daarmee op de vastgoedmarkt, ook in Nederland. In dit artikel gaan we in op de wisselwerking tussen het rentebeleid van de centrale banken en de vastgoedmarkt.

Kapitaalmarkt

De kapitaalmarkt is het deel van de financiële markt waar langetermijnkapitaal wordt verhandeld. Hierbij moet u denken aan aandelen, obligaties en vastgoedbeleggingen. Ondernemingen, overheden en andere instellingen halen hier financiering op voor investeringen die langer dan één jaar lopen.

De kapitaalmarkt kan worden onderverdeeld in:

  • De aandelenmarkt – Waar bedrijven aandelen uitgeven en verhandelen om kapitaal op te halen.
  • De obligatiemarkt – Waar overheden en bedrijven obligaties uitgeven om schuldfinanciering aan te trekken.
  • De vastgoedbeleggingsmarkt – Waar vastgoedfondsen en institutionele beleggers investeren in commercieel en residentieel vastgoed.

Rentebeleid

Centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), maar ook de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), voeren een rentebeleid om de economie te sturen en financiële stabiliteit te waarborgen. De rente is een belangrijk instrument waarmee zij invloed uitoefenen op inflatie, economische groei en de financiële markten.

Rente en vastgoed

De vastgoedsector is sterk afhankelijk van de kapitaalmarkt. Vastgoedontwikkelaars en investeerders hebben nu eenmaal geld nodig voor de aankoop, ontwikkeling en exploitatie van gebouwen. Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft hierdoor een direct effect op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Verschil commercieel en residentieel vastgoed

De invloed van het rentebeleid op commercieel vastgoed is het grootst. Commercieel vastgoed is kapitaalintensiever. Het gaat om grotere bedragen en het ontwikkelen van nieuw commercieel vastgoed kan langer worden uitgesteld, omdat de vraag vanuit de markt vaak minder acuut is dan bij woningen. Uitzondering hierop vormen de kleinere en middelgrote kwalitatieve kantoorpanden (tot 5.000m2 ) en bedrijfsruimten (light-industrial tot 2.500m2).

De vraag naar woningen (residentieel vastgoed) is iets minder gevoelig voor renteveranderingen. De meeste mensen die een woning zoeken, doen dit omdat ze simpelweg ergens willen wonen. Dat de kosten van huizen omhoog gaat, heeft wel effect, maar de behoefte blijft.

Situatie in 2024 en 2025

In de eerste helft van 2024 waren de effecten van de renteverhogingen uit 2022-2023 nog zichtbaar. Dit leidde tot een waardedaling van commercieel vastgoed en enige terughoudendheid bij investeerders. Halverwege 2024 heeft de ECB de rente geleidelijk verlaagt. Dit zorgde voor een voorzicht herstel van de vastgoedmarkt, meer investeringen en stijgende prijzen.

Voor 2025 worden eveneens rentedalingen verwacht. Het ziet er dan ook naar uit dat de aantrekkelijkheid van de vastgoedmarkt de komende tijd verder zal toenemen.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief

Zo blijft u op de hoogte van het laatste nieuws omtrent investeren in beleggingspanden.

Download brochure Bel direct Bel mij terug