Obligaties in middelgroot Nederlands vastgoed vormen alternatief voor volatiele aandelenmarkten
De toenemende geopolitieke spanningen en de rol hierin van president Donald Trump zorgen voor volatiliteit op de internationale beurzen. Voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit en voorspelbare rendementen, biedt de Nederlandse markt voor commercieel vastgoed tot 4.000 vierkante meter een interessant alternatief, met name in de vorm van vastgoedobligaties.
Onzekerheid op de markt
De onzekerheid op de Amerikaanse financiële markten, mede ingegeven door de aan- en afgekondigde importheffingen van Donald Trump, zet druk op beleggers en investeerders wereldwijd. Koersen van beursgenoteerde aandelen reageren scherp op politieke uitspraken, economische dreigementen of nieuwe rechtsontwikkelingen.
Deze geopolitieke turbulentie heeft geleid tot een toenemende belangstelling voor investeringsmogelijkheden die minder afhankelijk zijn van de grillen van de internationale politiek. In dit licht groeit de interesse in vastgoedobligaties, met name gericht op middelgroot commercieel vastgoed in Nederland. Het gaat hier om bedrijfsruimtes, kantoren en winkelpanden tot circa 4.000 m², vaak gelegen buiten de drukst beconcurreerde A-locaties, maar met solide huurdersprofielen en langlopende contracten. De vastgoedfocus van ER Capital op middelgrote multi-tenant kantoorpanden en light industrial gebouwen, biedt ook in deze tijd ruimte voor investeerders die rust in de portefeuille willen aanbrengen met haar Vastgoedobligaties.
Aantrekkelijk rendement met beperkt risicoprofiel
Vastgoedobligaties zijn schuldinstrumenten die worden uitgegeven om de aankoop of ontwikkeling van vastgoed te financieren. Op deze obligaties wordt doorgaans een vaste rentevergoeding uitgekeerd, variërend van 5% tot 8% op jaarbasis. In de huidige renteomgeving is dat voor veel beleggers en investeerders aantrekkelijk – zeker vergeleken met de onzekere dividendverwachtingen van beursfondsen. De Vastgoedobligaties van ER Capital bieden een rente tussen de 4%* en 8%* op jaarbasis. De rente wordt maandelijks uitgekeerd en investeerders kunnen kiezen uit een looptijd van 2, 5, 7 en 9 jaar. Voor investeerders die meer dan €100.000,- wensen te investeren, biedt ER Capital maatwerk.
Volgens het CBS zit de markt voor kleinere commerciële panden structureel in de lift. Er is een duidelijke behoefte aan flexibele bedrijfsruimte onder het mkb, en die vraag blijkt relatief ongevoelig voor internationale politiek. Dat maakt dit segment stabieler dan veel investeerders vermoeden.
Lokale verankering als buffer tegen wereldwijde schokken
De schaalgrootte van projecten tot 4.000 m² zorgt ervoor dat deze vaak in eigendom zijn van regionale vastgoedpartijen of familiebedrijven, met een sterke focus op stabiele bezetting in de lokale markt. De huurders zijn veelal ondernemers in essentiële sectoren zoals logistiek, zorg of lichte industrie. Hierdoor zijn de kasstromen in veel gevallen voorspelbaar en minder gevoelig voor macro-economische shocks.
In combinatie met transparante regulering, goede juridische borging en een relatief stabiele vastgoedmarkt maakt dit de Nederlandse context aantrekkelijk voor investeerders die hun portefeuille willen diversifiëren buiten beursgenoteerde producten.
Niet zonder risico
Toch kleven er ook risico’s aan vastgoedobligaties. Het betreft doorgaans niet-beursgenoteerde instrumenten, met beperkte verhandelbaarheid en afhankelijkheid van de solvabiliteit van de uitgever. Bij tegenvallende verhuuropbrengsten kan dit gevolgen hebben voor de rente-uitkering of aflossing. Het is daarom relevant om alle beschikbare documentatie van de aanbieder door te nemen om tot een goede risicobeoordeling te komen.
Daarbij is het toezicht beperkt. Veel vastgoedobligaties vallen buiten het directe toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, omdat deze worden uitgegeven onder de vrijstellingsgrens. Voor de vastgoedobligaties van ER Capital geldt eveneens dat deze onder de vrijstellingsregeling vallen. Wel is er een prospectus beschikbaar met een uitgebreide risicoparagraaf en informatie over de markt en het bedrijf. Dit prospectus is, conform de regelgeving, gemeld bij de AFM. Potentiële investeerders wordt geadviseerd om zorgvuldig de informatie te lezen alvorens deel te nemen, met aandacht voor het onderliggende vastgoed en de onderneming.
Tegengeluid in onzekere tijden
Toch is de interesse groeiende. Vermogensbeheerders signaleren dat beleggers in toenemende mate openstaan voor alternatieven buiten de beurs. In het huidige klimaat zijn stabiele, niet-correlatieve activa aantrekkelijker dan ooit, stellen financieel analisten. Vastgoedobligaties zijn geen wondermiddel, maar kunnen een waardevolle aanvulling zijn in een gebalanceerde portefeuille.
Met meer Amerikaanse veranderingen in het vooruitzicht en de financiële markten onder druk, lijken alternatieve, tastbare investeringen een plek in de spotlights te verdienen. Nederlands commercieel vastgoed in het middensegment biedt daarmee geen spektakel – maar misschien is dat juist de kwaliteit waar de markt nu behoefte aan heeft.
Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief
Zo blijft u op de hoogte van het laatste nieuws omtrent investeren in commercieel vastgoed.
